maandag 28 februari 2011

Eenden Mutaties

Vrij recent zijn er ook de mutaties bij de boomeenden. Bij de Gele boomeend zien wij zowel een bruin- als een blauw-wildkleurige. Ook een blauw-wildkleurige komt voor bij de Witwang  boomeend, op zich een geslaagde mutatie. Europese Pijlstaarten komen in vier kleuren voor. Naast de wildkleur is er ook nog de witte en de blauw- en bruin-wildkleurige. Inmiddels zijn er ook nogal wat kleuren bij de Bahama pijlstaarten. Naast de al vele jaren meest bekende zilver-wildkleur is er ook nog de witte en de blauw- en geelblauw-wildkleurige. Bij de Europese Smienten komen normaal al veel kleine kleur- en tekeningafwijkingen voor, maar er komen ook bruin- en blauwwildkleurige voor. Witte Krakeenden komen nog zeer weinig voor en dit geldt ook voor de licht-wildkleur, maar ze zijn er wel. De witte Indische Vlekbekeend is niet spectaculair. Hierbij is de snavelkleur wat lichter, maar de snavelaftekening moet wel zichtbaar blijven anders lijkt het dier op een witte Wilde eend.

Ongetwijfeld komen er bij de Wilde eenden de meeste kleurmutaties en combinatiekleuren voor. Hier zijn immers alle kleurslagen bij de gedomesticeerde rassen van afgeleid. De veel gehouden bruin-wildkleurige Krooneend is een fraaie verschijning als deze egaal geelbruin is. Deze kom je regelmatig tegen op de tentoonstellingen. Witte Tafeleenden zijn nog steeds zeer zeldzaam. Bij de Europese Slobeenden zagen wij een aantal jaren geleden een bonte met verspreid over het lichaam witte vlekken.

Sinds vele jaren is er ook de Witte Mandarijneend. Deze is ontstaan in gevangenschap bij een Belgische fokker. De eend is geheel wit met een fel rode snavel en gele poten. De woerd heeft nog iets kleur in kuif, borst en flanken. Pas later is de bruin-wildkleur van de Mandarijneend ontstaan. Deze kleur houdt het midden tussen de witte en de wildkleurige. Pas enkele jaren geleden zijn de donker-wildkleurige ontstaan. Deze kleur die veelal aangeduid worden
als zwart heeft veel minder wit. Dit is vooral aan de buikkleur te zien, die normaal wit is, maar hier grijs. Naast de witte en de bruin-wildkleur kwam er ook nog een blauw-wildkleurige voor bij de Carolinaeenden. Deze zijn iets eerder ontstaan dan de mutaties bij de Mandarijneenden. De witte is erg populair terwijl je de bruin-wildkleur maar zelden ziet. De bruine kleur van de eend is erg gevoelig voor het licht en wordt daardoor wat later in het seizoen erg vlekkerig. Dit geldt trouwens voor alle bruin-wildgekleurde vogels. Bij Zee-eenden komt het ook voor, zo zijn er ook witte Eidereenden, witte IJseenden en witte Nonnetjes.
Bron tekst: Nico van Wijk

zaterdag 26 februari 2011

Forum

Bekijk ook eens het forum van de watervogelbond (u mag ook berichten plaatsen/reageren natuurlijk:-)  Ga hier naar het  Watervogelbond forum

Verantwoord houden van Watervogels

Voor iedereen in BelgiĆ« en Nederland die watervogels een warm hart toedraagt is er nu een nieuwe vereniging "De Watervogelbond"! Deze vereniging is zowel voor liefhebbers als , parken, zoo's, biologen en wetenschappers die hun kennis willen delen met anderen. De Watervogelbond behartigd alle wildkleurige eenden, ganzen, zwanensoorten en hun mutanten maar ook tamme watervogelsoorten. U kunt bij de Watervogelbond ook terecht voor alle vragen over de gewone huis- en tuin watervogel soorten die in uw omgeving verblijven. De Watervogelbond behandeld elke watervogel naar eigen waarde, met nadruk op herkenning, ecologie, voortplanting e.d. en om de eigenwaarde en natuurlijke geaardheid van dieren te erkennen. Vandaar dat elke watervogel ook dezelfde benadering krijgt!!

Lid worden bij de watervogelbond is een "must" voor de watervogelliefhebbers!  Naast een persoonlijke lidkaart met inlognummer voor de beveiligde ledenpaginas - een gratis eigen webpagina op deze website (onder uw eigen beheer) - een muismat met de watervogel van het jaar - een bordje voor aan uw omheining - een autosticker met "I love watervogels" - met vertoon van uw lidkaart krijgt u kortingen tot 5% bij de deelnemende handelaars - een korting van 5% op de artikelen in onze webshop - ringendienst, 5% korting bij uw aankoop van ringen en nog veel meer....Twijfel niet en word lid van de Watervogelbond en u ontvangt ook de maandelijkse nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief wordt u o.a. op de hoogte gehouden van allerlei activiteiten die worden ondernomen en de laatste nieuwtjes en weetjes !

 
Reacties: Geef uw mening over de Watervogelbond via deze blog
A.v.b. Chris Cornelissen