woensdag 6 april 2011

woensdag 30 maart 2011

maandag 28 maart 2011

Fotografie websites

World photography: klik afbeelding

Wist je dat..?

Wist je dat duikeenden hun voedsel opduiken, waarbij ze eerst een snelle opsprong maken, voor ze onderduiken. Ze hebben zich dus meer aan een leven op het water aangepast dan hun dobberende familieleden, de wilde eend en de pijlstaart.

Wist je dat bij duikeenden de poten tamelijk ver naar achteren aan het lichaam zitten. Ze kunnen daarom slecht lopen. Ze komen bijna uitsluitend aan land om te slapen en te nestelen.

Wist je dat duikeenden trekken in V-formatie; soms maakt de hele vlucht van grote hoogte een spectaculaire duik in een watervlak.

Wist je dat duikeenden nogal moeilijk kunnen opstijgen. Ze moeten eerst een aanloop over het water nemen voordat ze met hun korte vleugels voldoende opwaartse kracht krijgen.

Wist je dat duikeenden leven van waterplanten en van dieren die ze gewoonlijk van de bodem opduiken.

Wist je dat sommige duikeenden zwemmen met behulp van hun vleugels onder water en kunnen circa 1 minuut en soms langer onder water blijven.

vrijdag 25 maart 2011

Vogelgriep vastgesteld in Zeeland

kip
In Schore (Zeeland) is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H7-variant. Het bedrijf, met 127.500 kippen, wordt vanmorgen geruimd. Dit meldt het ministerie van Landbouw. De H7-variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Vanaf vanmorgen 8.00 uur geldt in een zone van een kilometer rond het getroffen bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel en pluimveevoer. Het ministerie vermoedt dat de besmetting komt van wilde vogels die het virus met hun ontlasting uitscheiden.

dinsdag 22 maart 2011

Onze doelstellingen t.o.v. de leden..

Na de oprichting van de Watervogelbond in oktober 2010 hebben we al een explosieve groei meegemaakt. Hieruit blijkt wel dat vele watervogel liefhebbers achter onze doelstellingen staan, gebaseerd op het bevorderen van de liefhebberij van watervogels en alles wat daarmee verband houdt in de meest brede zin van het woord. Afgeleid van onze doelstellingen is het uitgangspunt in onze bijeenkomsten dat wij ons richten op het uitwisselen van ervaringen m.b.t. het verantwoord houden van watervogels in al haar facetten. 

Ook belangrijk voor ons is het om leden actief te betrekken met de belangenbehartiging van watervogels, hiermede mag het sociaal- maatschappelijke belang van het verenigingsleven niet worden onderkent. Vandaar dat wij vanaf nu ook open vergaderingen gaan organiseren, iedereen is welkom, leden en niet-leden. Iedereen kan mee beslissen over de zienswijze, de doelstellingen, de verwezenlijkingen en de toekomst van de watervogelbond. Natuurlijk hebben alleen leden stemrecht.

De tijden dat in een vereniging een klein groepje personen beslissen over het reilen en zeilen liggen achter ons. Verenigingsleden en liefhebbers willen inspraak hebben, willen zelf beslissen wat er met hun lidgeld gebeurt, willen hun eigen doelen proberen te bereiken en dit alles niet opgedrongen krijgen door een klein groepje bestuursleden die na een bepaalde tijd toch vastgeroest zijn in hun oude ideeen en standpunten en daardoor ten koste van veel onbegrip en wrevel deze willen doordrukken naar hun leden. 

Wij vinden het ook belangrijk om het bevorderen van gezelligheid en onderling contact! Onze leden zijn liefhebbers met een diversiteit aan beroepen en tijdsbestedingen die het gezellig vinden om andere mensen te ontmoeten door deel te nemen aan onze activiteiten. Hierdoor wordt er een klimaat geschapen waarin men elkaar kan ontmoeten in een gezellige sfeer en kan er een onderlinge band ontstaan.

Voor de praktische organisatie vragen wij wel dat U zich aanmeld voor de vergaderingen. Dit kunt u doen via aanmelding op onze website. Iedereen die interesse heeft kan de volgende vergadering (vrijdag 22 april 2011) al komen bijwonen. Degenen die geabonneerd zijn op deze nieuwsbrief zullen een uitnodiging per mail toegestuurd krijgen. Verder wensen wij u veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief en met het bezoeken van onze website en natuurlijk een succesvol broedjaar.


Chris Cornelissen - 15 maart 2011

dinsdag 15 maart 2011

Mutaten zijn toch prachtige creaties...

Toen ik enkele jaren geleden interesse kreeg in eenden was ik zeer onder de indruk van bepaalde mutanten soorten. Mijn teleurstelling was dan ook groot toen bleek, nadat ik lid was geworden van Aviornis, dat zij de mutantenkweek weren. Uiteraard moet men de doelstelling van een vereniging respecteren, maar bij mijn bezoeken aan andere leden zag ik tot mijn verbazing diverse mutanten in hun perken. Maar wat mij het meeste raakte was dat diverse bestuursleden van Aviornis zelf ook gewoon mutanten kweken. Als een vereniging hun leden opdraagt om mutantenkweek te weren, moeten zij in mijn optiek toch zeker als eersten het goede voorbeeld geven. In mijn ogen is dit hypocriet.

Het weren van de mutaties is dan misschien goed voor de soorten die in hun natuurlijke biotoop met uitsterven bedreigd zijn, maar ik denk dat de ontwikkeling van mutantenkweek niet te stoppen is. Volgens mij moet het ook zijn dat de liefhebber bepaalt welke soorten hij gaat houden en kweken! Binnen de werkgroep watervogels van Aviornis waren de meningen hierover verdeeld. Samen met een aantal andere liefhebbers hebben we de Watervogelbond opgericht met als doel: het verantwoord houden van ALLE watervogels.
In de afgelopen jaren heb ik zeer veel kleurmutaties gezien zoals de Bahama pijlstaart= blauw- en zilverwildkleur, Carolina eend= bruin-wildkleur en wit, Chilitaling= zilver-wildkleur, Europese pijlstaart= blauw en bruinwildkleur, Europese smient= blauw en bruinwildkleur, Krooneend= bruin-wildkleur, Laysantaling= blauw, bruin - wildkleur - wit en zwart-wildkleur, Mandarijneend= bruin-wildkleur en wit*, Roodschoudertaling= blauw, bruinen zilver-wildkleur, Versicolortaling= bruin-wildkleur. Ook zijn er mutaties bij de boomeenden. Bij de Gele boomeend komen zowel bruinen als een blauw-wildkleurige voor, bij de Witwang komt een blauw-wildkleurige boomeend voor.

De Europese Pijlstaarten hebben naast de wildkleur ook de witte en de blauw en bruin-wildkleurige, bij de Bahama pijlstaarten de zilver-wildkleur en de witte, blauw en geelblauw-wildkleurige. Bij de Europese Smienten komen vele kleine kleur/tekeningafwijkingen voor, maar ook bruin en blauwwildkleurige. Ook bij de Zee-eenden komen mutaties voor, zo zijn er witte Eidereenden, witte IJseenden en witte Nonnetjes.

Marmertalingen kunnen voorkomen in blauw en bruin-wildkleuren, er schijnt zelfs een witte Zomertaling voor te komen. Laysantalingen komen in vele kleuren voor zoals bruin-wild, zwart-wildkleur, wit en blauw. Ze behouden echter wel de witte vlek rondom de ogen. Bij de Blauwvleugeltalingen komt een bonte voor, de poot en snavelkleur zijn ook lichter dan die van de wildkleur. In Belgiƫ is enkele jaren geleden ook de witte Baikal taling ontstaan. Het schijnt dat de eend geheel wit is, de woerd laat de wildkleur-tekening nog zien. Alhowel ik deze nog niet heb gezien lijkt mij dit ook een geslaagde creatie. Bij de Chilitalingen zien we zilver-wildkleurige voorkomen, gelijk aan de kleur van de zilver Bahamapijlstaart. De bruin-wildkleurige Versicolortaling heb ik zelf niet gezien, wel met de kleur over het gehele lichaam gemuteerd tot geelbruin met behoud van de versicolor tekening.
*De Witte Mandarijneend is notabene ontstaan uit de Aviornis kringen.

Chris Cornelissen Maart 2011

vrijdag 4 maart 2011

Website moderator worden bij de watervogelbond?

Ben je wat "computer minded"...en heb je misschien ook nog interesse in watervogels....
wordt website moderator van de Watervogelbond website. Wij zoeken gemotiveerde mensen die willen meehelpen om deze zeer actieve website (bezocht door 4500 bezoekers p/maand) te onderhouden.
Interesse neem dan contact op (in eerste instanties) via mail: chris.cornelissen@watervogelbond.be

Groetjes Chris Cornelissen

maandag 28 februari 2011

Eenden Mutaties

Vrij recent zijn er ook de mutaties bij de boomeenden. Bij de Gele boomeend zien wij zowel een bruin- als een blauw-wildkleurige. Ook een blauw-wildkleurige komt voor bij de Witwang  boomeend, op zich een geslaagde mutatie. Europese Pijlstaarten komen in vier kleuren voor. Naast de wildkleur is er ook nog de witte en de blauw- en bruin-wildkleurige. Inmiddels zijn er ook nogal wat kleuren bij de Bahama pijlstaarten. Naast de al vele jaren meest bekende zilver-wildkleur is er ook nog de witte en de blauw- en geelblauw-wildkleurige. Bij de Europese Smienten komen normaal al veel kleine kleur- en tekeningafwijkingen voor, maar er komen ook bruin- en blauwwildkleurige voor. Witte Krakeenden komen nog zeer weinig voor en dit geldt ook voor de licht-wildkleur, maar ze zijn er wel. De witte Indische Vlekbekeend is niet spectaculair. Hierbij is de snavelkleur wat lichter, maar de snavelaftekening moet wel zichtbaar blijven anders lijkt het dier op een witte Wilde eend.

Ongetwijfeld komen er bij de Wilde eenden de meeste kleurmutaties en combinatiekleuren voor. Hier zijn immers alle kleurslagen bij de gedomesticeerde rassen van afgeleid. De veel gehouden bruin-wildkleurige Krooneend is een fraaie verschijning als deze egaal geelbruin is. Deze kom je regelmatig tegen op de tentoonstellingen. Witte Tafeleenden zijn nog steeds zeer zeldzaam. Bij de Europese Slobeenden zagen wij een aantal jaren geleden een bonte met verspreid over het lichaam witte vlekken.

Sinds vele jaren is er ook de Witte Mandarijneend. Deze is ontstaan in gevangenschap bij een Belgische fokker. De eend is geheel wit met een fel rode snavel en gele poten. De woerd heeft nog iets kleur in kuif, borst en flanken. Pas later is de bruin-wildkleur van de Mandarijneend ontstaan. Deze kleur houdt het midden tussen de witte en de wildkleurige. Pas enkele jaren geleden zijn de donker-wildkleurige ontstaan. Deze kleur die veelal aangeduid worden
als zwart heeft veel minder wit. Dit is vooral aan de buikkleur te zien, die normaal wit is, maar hier grijs. Naast de witte en de bruin-wildkleur kwam er ook nog een blauw-wildkleurige voor bij de Carolinaeenden. Deze zijn iets eerder ontstaan dan de mutaties bij de Mandarijneenden. De witte is erg populair terwijl je de bruin-wildkleur maar zelden ziet. De bruine kleur van de eend is erg gevoelig voor het licht en wordt daardoor wat later in het seizoen erg vlekkerig. Dit geldt trouwens voor alle bruin-wildgekleurde vogels. Bij Zee-eenden komt het ook voor, zo zijn er ook witte Eidereenden, witte IJseenden en witte Nonnetjes.
Bron tekst: Nico van Wijk

zaterdag 26 februari 2011

Forum

Bekijk ook eens het forum van de watervogelbond (u mag ook berichten plaatsen/reageren natuurlijk:-)  Ga hier naar het  Watervogelbond forum

Verantwoord houden van Watervogels

Voor iedereen in BelgiĆ« en Nederland die watervogels een warm hart toedraagt is er nu een nieuwe vereniging "De Watervogelbond"! Deze vereniging is zowel voor liefhebbers als , parken, zoo's, biologen en wetenschappers die hun kennis willen delen met anderen. De Watervogelbond behartigd alle wildkleurige eenden, ganzen, zwanensoorten en hun mutanten maar ook tamme watervogelsoorten. U kunt bij de Watervogelbond ook terecht voor alle vragen over de gewone huis- en tuin watervogel soorten die in uw omgeving verblijven. De Watervogelbond behandeld elke watervogel naar eigen waarde, met nadruk op herkenning, ecologie, voortplanting e.d. en om de eigenwaarde en natuurlijke geaardheid van dieren te erkennen. Vandaar dat elke watervogel ook dezelfde benadering krijgt!!

Lid worden bij de watervogelbond is een "must" voor de watervogelliefhebbers!  Naast een persoonlijke lidkaart met inlognummer voor de beveiligde ledenpaginas - een gratis eigen webpagina op deze website (onder uw eigen beheer) - een muismat met de watervogel van het jaar - een bordje voor aan uw omheining - een autosticker met "I love watervogels" - met vertoon van uw lidkaart krijgt u kortingen tot 5% bij de deelnemende handelaars - een korting van 5% op de artikelen in onze webshop - ringendienst, 5% korting bij uw aankoop van ringen en nog veel meer....Twijfel niet en word lid van de Watervogelbond en u ontvangt ook de maandelijkse nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief wordt u o.a. op de hoogte gehouden van allerlei activiteiten die worden ondernomen en de laatste nieuwtjes en weetjes !

 
Reacties: Geef uw mening over de Watervogelbond via deze blog
A.v.b. Chris Cornelissen